top of page

Porte (Dizek) Ãœzerindeki Notalar | Anahtarlar ve DeÄŸerleri

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2023



Sol Anahtarı: Müzik nota sisteminde kullanılan bir semboldür. Müzik notaları, müziği yazılı olarak ifade etmek için kullanılan sembollerdir. Beş çizgiden oluşan porte üzerine notalar yerleştirilir. Sol anahtarı sol ses perdesinden başlar ve sol notasını ifade eder. Çoğunlukla enstrümanlar örneğin; Piyano, bağlama, gitar, keman, ud, kanun, kemençe, tambur gibi çalgılarda sol anahtarı kullanılarak yazılan notalar bu ses perdesini temsil eder.


Fa Anahtarı: Müzik nota sisteminde kullanılan bir semboldür. Fa anahtarı, müzik notalarının yüksekliklerini belirlemek için kullanılan bir notasyon sistemidir. Fa anahtarı, dört çizgi ve üç aralıktan oluşan bir sembol olarak gösterilir. Fa anahtarı, notaların yerleştirildiği çizgi veya aralığa göre belirli bir yüksekliği temsil eder. Fa anahtarı genellikle müzikal eserlerin alt ses perdesinde (bass) kullanılır. Örneğin; Piyano (Sol El), bass, trombon, kontrabas, tuba, trompet, viyolonsel gibi alt perdedeki enstrümanların notaları fa anahtarı kullanılarak notaya alınır.

Fa anahtarı, sol anahtarıyla birlikte müzik notasyonun da en yaygın kullanılan anahtar türlerinden biridir ve belirli bir ses perdesini temsil etmek için kullanılır.



Müzikte Kullanılan Porte (Dizek) Üzerindeki Notalar - Anahtarlar ve Değerleri

 

PDF formatı için lütfen aşağıdaki dosyayı indirin.

Müzikte Kullanılan Porte (Dizek) Üzerindeki Notalar - Anahtarlar ve Değerler
.pdf
PDF dosyasını indir • 72KB




bottom of page